web analytics

En sikker hverdag

0
0
0
0
0
0
0
0
0
eller kopier linken

ensikkerhverdag

Fredag den 13. desember lanserte justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) nettsiden www.sikkerhverdag.no

Nettsiden har informasjon om hvordan du kan unngå ulykker med alt fra fyrverkeri og elektrisitet til gassgrill og trampoliner. Du får vite hvilke tekstiler som er mest brannfarlige, hvordan du kan vurdere sikkerhet når du kjøper leker, hvordan du kan forberede deg på uvær – og mye mer. Du får også gode råd om hva du skal gjøre dersom ulykken først er ute. Det er direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) som er ansvarlig for nettsiden

– Vi vet at kunnskap og holdninger er avgjørende for å unngå ulykker. Derfor er det viktig å vite hva som er de største farene i hjemmet og hva man kan gjøre for å unngå at det går galt. Vet du hva du skal gjøre hvis det likevel skjer en ulykke, kan det redde liv og verdier. Da kan vi sove tryggere om natta, sier Anundsen.

Brannfarlig i jula
Desember er årets verste brannmåned. Det brenner i 50 prosent flere boliger i desember enn i en gjennomsnittlig måned resten av året. I jula koser vi oss med levende lys, varme og matlaging. Kombinert med stress, fest og alkohol øker risikoen for brann og andre ulykker. Dessuten bruker vi mye strøm og belaster strømnettet i hjemmet maksimalt.

40 prosent av alle husbranner har elektrisk årsak. I en spørreundersøkelse utført av Norstat for DSB mener 6 av 10 nordmenn de kan gjøre enkelte elektriske installasjoner selv. På www.sikkerhverdag.no ser du hva du kan gjøre selv og hva du må overlate til fagfolk. Du finner også oversikt over godkjente elektrikere der du bor.

Kjøkkenet farligst
Den største brannfaren er likevel på kjøkkenet. Hver tiende dødsbrann starter på komfyren. Det kommer nok som en overraskelse på mange. Bare to av ti vet at komfyren er det elektriske produktet som oftest er involvert i boligbranner.

Ribbefett på en kokeplate som noen har glemt å skru av, kan ende med at julemiddagen og hele kjøkkenet blir flambert. Tørrkoking er en klassiker man bør unngå. På www.sikkerhverdag.no kan du lese om hvordan du kan være føre var for å forhindre brann fra komfyren, og hva du gjør dersom uhellet er ute.

Category: Artikler, intervjuer og reportasjer, Siste nytt