web analytics

– Gi barn skikkelig mat, helmelk og smør – dropp lettproduktene!

0
0
0
0
0
0
0
0
0
eller kopier linken

ordentlig_mat_til_barn

MAT MED MYE NÆRING:  Det er enklere å lage skikkelig mat selv, mye enklere enn de fleste tror. Kostholdsrådgiver og trebarnsmamma Monique Forslund viser i boken “Ren, naturlig og hjemmelaget mat for glade og rolige barn”, hvordan det kan gjøres. Oppskriftene kan passe for liten og for stor, den røde tråden er at all maten skal gi stabilt blodsukker – ingen svingninger som gir rastløse og ukonsentrerte barn.

Vil du ha harmoniske barn? Monique mener løsningen er å kvitte seg med redselen for det naturlige fettet. – Da vi begynte med lettprodukter, da kom fedmen. Før lettproduktenes inntog på -80 og -90-tallet, var fedme svært sjeldent. Nå ser vi stadig flere små barn gode og runde, allerede før de begynner på skolen! – Jeg skal gjøre mitt for å snu denne utviklingen, sier Monique som er utdannet Montessori-pedagog, og på fritiden gir kostholdsveiledning og treningstimer (Zumba!)

– Vi må ikke være redd for å gi barna våre sunt, naturlig fett. 52% av morsmelken er fett, hvorfor skal små barn plutselig få skummet melk? Det er jo ingen som helst logikk i det! Selv bruker Monique mye kokosfett, som flere mener har mange helsebringende virkninger, hos henne slipper ingen lettprodukter inn på kjøkkenet.

Hun får støtte av blant annet lege og spesialist i allmenn medisin, Andreas Eenfeldt, en av Skandinavias mest profilerte leger som jobber med ernæring til daglig. – Hvorfor skal vi gi barna sukrede frokostblandinger som ikke metter, spør han i boken. Stadig flere leger og forskere innser at frykten for naturlig fett er grunnløs, men likevel dominerer fremdeles lettproduktene. Det er på tide at foreldrene stanser opp, og tenker selv. Fett er ikke farlig, sier Eenfeldt, men for mye karbohydrater er det – det gir rastløse barn som har vanskelig for å konsentrere seg på skolen.

Ernæringsterapeut Siv Hauge i Sunt hjem, holder kostholdskurs for blant annet foreldre. – Barna fortjener skikkelig mat, vi må bestemme oss for et bevisst, naturlig kosthold, og serverer gjerne hjemmelaget mat, dropp poser, juks, pizza og kjemikalier, sier Siv Hauge som selv har to barn.
– Fristelsene er der ute hele tiden, overalt, hele døgnet. Hvis ikke vi som foreldre skal gi barna skikkelig mat, hvem skal gjøre det da? 7-11 eller McDonalds? – Nei, vi foreldrene må ta ansvar, og boken til Monique kan være en god hjelp, sier Siv.

– Vi lager nesten alt hjemme og fra bunnen av, sier Anders Kindberg (32) som til daglig jobber med ungdomsskoleelever og ser hva mange spiser i løpet av en dag. – Jeg har en liten datter, og venter snart tvillinger. Det er ikke så vanskelig å lage maten selv, det er faktisk gøy og det gir en god selvfølelse. Jeg vet jeg gir datteren min sunn mat. Og barna fortjener det, det er så hyggelig når datteren min er med meg på kjøkkenet og hjelper til med for eksempel hjemmelagde kjøttboller og blandede grønnsaker, sier Anders.

“Ren, naturlig og hjemmelaget mat” er den eneste boken med oppskrifter på barnemat i “god, gammel stil”, med ekte smør og  fløte. Det gir mange oppskrifter med god smak, stabilt blodsukker og legger grunnlaget for konsentrerte og rolige barn, Sukker, stivelse og halvfabrikata slipper ikke inn. Det gir ikke grunnlag for konsentrerte barn.

Tags: ,

Category: Artikler, intervjuer og reportasjer, Bøker, Siste nytt