web analytics

Hva med ukelønn?

0
0
0
0
0
0
0
0
0
eller kopier linken

Spørsmål fra leser: Jeg er far til en gutt som begynte på skolen i høst. Nå har han spurt om å få ukelønn. Alle kompisene får det sier han.

Det jeg lurer på er:

  • Hvor tidlig er det vanlig at barn får ukelønn?
  • Hvor er det vanlig at 6-åring får?
  • Bør vi knytte ukelønnen opp mot plikter som det å rydde rommet. og gjøre lekser?

Forbrukerøkonomen svarer:

I 2009 gjennomførte TNS Gallup på vegne av DnB en landsrepresentativ undersøkelse om lommepenger. Svarene fra den viser at kun 2 av 10 barn på din sønns alder får ukelønn. Men andelen stiger raskt med alderen, og i 12 års alderen er det mange flere, nesten 6 av 10 får ukelønn. Det betyr ikke at din sønn tar feil når han sier at”alle” hans kompiser får ukelønn,- det viser seg at ukelønn er litt “smittsomt” når først noen i et miljø får det.

Mye tyder på at tidlig ansvar for egne penger lærer barna at penger ikke daler ned fra himmelen, men kommer som en følge av innsats.

De fleste som får lommepenger har en knytning opp mot plikter hjemme. Det er et tema som gjerne kan diskuteres med sønnen din. Hva syns han det er rimelig at han gjør hjemme uten å få betalt (hva er hans del av familiens plikter) og hva syns han han burde få ukepenger for.

I tillegg er det viktig å diskutere hva ukepengene skal dekke,- blader?..lørdagsgodt? ..og gjerne også snakke om at å spare penger èn uke kan gi mulighet til å kjøpe mer neste uke (eller senere). Hvilken sum man starter med bli helt avhengig av plikter og hva barna skal ha ansvar for å kjøpe selv.

Mange barn får penger “når de trenger det” (ved behov) og ikke faste lommepenger. Det oppleves sikkert helt greit av begge parter(særlig når barna er ganske små), men ved å starte ukepenge-rutine tidlig gis barna mulighet til å etablere en sunn holdning til sammenhengen mellom innsats/inntekt og forbruk.

Originally posted 2012-02-05 15:26:37.

Tags: ,

Category: Artikler, intervjuer og reportasjer, Familieøkonomi, Siste nytt