web analytics

Innebarn vs friluftsbarn

0
0
0
0
0
0
0
0
0
eller kopier linken

Ni av ti voksne mener de selv lekte mer ute enn dagens barn.Er det grunn til bekymring?

barn_og_frilek_480x320

Tiden barn bruker på fri utelek har gått dramatisk ned de siste årene. Hele ni av ti voksne mener de selv lekte mer ute enn dagens barn. Blant de som er aller mest fornøyd med barnas utelek, er Osloforeldrene.

I en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Oslo Sommerpark kommer det frem at tre av fem i Oslo mener egne eller andres barn er for mye eller tilstrekkelig ute og leker. Til sammenligning er det færre enn halvparten i resten av landet som mener det samme.

Samtidig er det en generell uro rundt barns oppvekst og oppvekstmiljø som preges av mye stillesitting, overdreven mediebruk, overorganisering og lite fri fysisk lek.

Fra fri lek til organisert trening

Ifølge Statistisk Sentralbyrå er bevegelsesmønsteret til barn blitt merkbart forandret de siste 10 – 20 årene, og den tidligere uorganiserte fritiden har blitt overorganisert og voksenstyrt.

– Problemet er ikke at barn ikke går på fotballtrening eller allidrett, men at de rører for lite på seg resten av tiden. Det er forsket mye på barns, og hva som engasjerer rundt barnas utelek. Vi vet blant annet at mangfold og spennende lekemiljø stimulerer til lek, sier Hanne Norstrøm ved Oslo Sommerpark.

Gå ut i høstmørket

Barns tidsbruk til stillesittende aktiviteter som PlayStation, tv-titting og pc-bruk øker, og har blitt vanlige hverdagsaktiviteter, mens fysisk aktivitet er knyttet til organiserte aktiviteter et par ganger i uka.

– Særlig nå når det blir mørkere og kaldere, er terskelen lavere for å trekke innendørs til mer stillesittende lek. Foreldre bør kanskje i større grad forsøke å oppmuntre barna til å være ute enda litt lenger. En halvtimes mer fysisk lek hver dag, bidrar både til å bygge muskler og opprettholde barnas forbrenning, sier Norstrøm.

Ifølge undersøkelsen har vi lekt mindre og mindre utendørs for hver generasjon. Jo eldre folk er, jo mer mener de at de lekte utendørs da de var unge, sammenliknet med dagens barn. Hele ni av ti over femti år mener de lekte mer ute enn det barn gjør nå.

Slik kan du oppmuntre til mer fri utelek

  • Dra på oppdagelsesferd, ta buss til et sted dere ikke har vært før – og oppdag naturen sammen.
  • La målet ligge i noe annet enn å ”gå tur”. Motiver gjennom at ”i dag skal vi være apekatter og klatre i minst tre nye trær”, eller ”vi skal samle 15 ulike bladsorter”. Da er det lett å glemme at man er ute i litt surt høstvær.
  • Delta i leken, vis at du selv synes det kan være gøy å klatre i trær eller være med og leke gjemsel.
  • Ta med lommelykt, og dra på oppdagelsesferd i høstmørket. Spennende for liten og stor.
  • Ikke trekk innendørs selv om det er litt regn i luften. Hold ut, og tenk på belønningen i form av en kopp kakao og peiskos.

Kilde: Oslo Sommerpark

Originally posted 2013-10-14 16:51:45.

Tags: ,

Category: Artikler, intervjuer og reportasjer, Kultur og aktiviteter, Siste nytt