web analytics

Kjærlighet eller uansvarlighet?

0
0
0
0
0
0
0
0
0
eller kopier linken

Foreldrene føyer barnet i alle dets ønsker, og kaller det kjærlighet. Barnepsykologen vil kalle det uansvarlighet.

Mange foreldre virker presset i sin foreldrerolle og sine forpliktelser. Med tanke på all den tiden barn og foreldre er adskilt i hverdagen, gjør de derfor sitt ytterste for å gjøre alt så godt som mulig for barna og lindre sin dårlige samvittighet. “Det er sant at vi arbeider mye, men når vi er sammen, skal barna ha det som små prinser. Ingen skal kunne si at vi ikke er gode foreldre, synes motivasjonen å være.

I pedagogiske kretser snakkes det ofte om det høye service- nivået mange foreldre holder, og det finnes en stadig større gruppe foreldre som går under betegnelsen “curlingforeldre”.

Barnas vei blir feid og glattet og holdt fri for enhver hindring, alt er bra og de små skal ikke behøve å tenke på annet enn å være barn under de best mulige forhold. Barn blir hentet og brakt, og siden de helst skal kunne være med på så mange aktiviteter som mulig, påtar mange foreldre seg rollen som privatsjåfør. Hvis det er flere barn i familien har de en svært stram kjøreplan.

Omsorgsaspektet har som kjent avgjørende betydning for om barn oppfatter seg som ønsket og elsket. Jeg tror ikke det er mulig å elske sine barn for høyt. Men man kan gi barna en overdose omsorg, og det er det som skjer når vi betjener våre barn. På den måten skaper vi servicebarn, som vil ha alt servert. Kjærlig grunnleggende omsorg som overdrives, blir forvirrende lik service. Men alt som kan brukes, kan også misbrukes. Med omsorg kan det i verste fall gå slik at jo mer omsorg et barn får, desto mer omsorgskrevende blir det. Eller som jeg hørte en barneskolelærer uttrykke det: Jo mer vi hjelper barna, desto mer hjelpeløse blir de.

Curlingforeldre er hverken dumme eller dårlige foreldre som skal latterliggjøres eller henges ut i pressen. Det finnes forresten en curlingforelder i hver og én av oss, også i bestefedre. Men vår curlingadferd må vurderes, for det er altfor mange røde lamper som lyser som tegn på at vi må stanse opp og spørre oss selv hva vi egentlig driver med. Jeg vil ikke svartmale, men kan ikke unnlate å ta opp noen forhold som er betenkelige. De kan sees som resultater av altfor mye curling og service og for lite grensesetting og regler og mangel på konsekvens.


Bent Hougaard er barnepsykolog med lang erfaring. Han er også forfatter av boken “Curlingforeldre og servicebarn” utgitt på Gyldendal forlag.

Originally posted 2013-02-02 15:21:34.

Tags: ,

Category: Artikler, intervjuer og reportasjer, Barneoppdragelse, Siste nytt