web analytics

Kunsten å rose

0
0
0
0
0
0
0
0
0
eller kopier linken

Mandag var jeg på svømming med minsten, og en episode der fikk men til å tenke på om vi kanskje for lett og for ubevist roser våre barn? Kan man rose for mye?

gutter_dykker

Vanligvis på mandager er jeg fotballtrener. Pga dårlig fot har jeg måttet ta en pause fra det, og jeg fikk dermed sjansen til å følge minsten på svømming. Han har drevet med det ett par år, og med skam og melle er vel dette 2. el 3. gangen jeg følger han….Travelt med 4 barn… Heldigvis har han en oppegående mor som stiller opp :-)

På svømmingen la jeg raskt merke til at instruktørene la opp til en ganske streng struktur, og jeg fikk inntrykk av at det hadde vært en del problemer med dette partiet, og at en del av guttene ikke var så flink å høre etter. Når man samler en 10-12 gutter på 5-6 år i et basseng må en kanskje forvente litt av hvert tenker jeg, men de om det. Noen av guttene var mer urolig en andre, og jeg synes foreldrene deres var vel passive til dette.

Uansett, når svømmingen var ferdig gikk vi i garderoben for å skifte, og jeg overhørte en samtale mellom den gutten som hadde vært mest urolig og faren hans. I korte trekk gikk denne samtalen ut på at faren roset sønnen for at han hadde vært så flink. Dette satt igang en del tankeprosesser hos meg:

– umidelbart tenkte jeg, nei han hadde ikke vært flink så hvorfor roser du? det du gjør nå er vel egentlig å opprettholde og forsterke en negativ atferd? Min neste tanke var: kanskje gutten faktisk hadde vært mye flinkere i dag en han pleide, selv om hans oppførsel ikke på noen måte var optimal. Da ville det jo være helt på sin plass å rose han.

For hva er egentlig ros? Kanskje jeg har en for faglig og for lite hverdagslig tilnærming til det? For meg er ros en positiv bekreftelse som brukes for å styrke barnets selvbilde, og for å opprettholde og forsterke en atferd. Det en roser får en mer av. Jeg tenker også at ros skal være mest mulig konkret for å ha best mulig effekt.

Jeg tror at vi (meg selv innkludert) gjerne svarer litt ubevist; ja så flink du er er, når våre håpefulle feks sier; Pappa, pappa se på meg

Det skal ikke være lett å være far….

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Barneoppdragelse, Rune Kudsen, Siste nytt