web analytics

Matplan

0
0
0
0
0
0
0
0
0
eller kopier linken

Mat er for mange familier den største forbruksutgiften. Men er det én post i budsjettet man kan spare mye penger så er det på mat.

Det gjelder å bli bevisst og planlegge matinnkjøpene. Den største fellen er å gå inn i butikken sulten. Da kommer du ut med mye mer enn det du i utgangspunktet hadde tenkt til å kjøpe.

Rådet mitt er å lage en matplan. Det vil si at man planlegger hva man skal ha til middag hver dag. Dette vil du spare penger på og ikke minst tid. Ofte spiser man mye av det samme fordi kreativiteten ikke er så stor når man er ute og handler. Man grubler sjelden på en ny matrett i butikken, da vil man handle fort og komme hjem. I tillegg kjøper man mye ferskt i stedet for frossent fordi man kjøper inn for dagens middag. Selv sitter jeg ofte ned på søndager og ser i en kokebok eller flere for å få inspirasjon til ukens matplan. I tillegg er jeg opptatt av innspill fra familien. Med en matplan vet alle i familien hva som kommer på middagsbordet hver dag og du får variert mat. Barn liker gjerne det de kjenner smaken til, som pasta og pølser, det er derfor ekstra viktig med variert mat med små barn i huset. Ut i fra matplanen lager du da en handleliste. Også handler du kun en gang i uken.

For de som vil spare enda mer tid er et tips å legge opp matplanen slik at du lager mer mat når du først kokkelerer slik at du har mye av maten ferdig til middagen dagen etter. Det kan være å koke ekstra poteter som du bruker til potetstappe dagen etter. Vær prisbevisst. Å kjøpe frossent er billigere enn ferskt og hvorfor ikke prøve et billigere produkt? Jeg hører ofte at folk er skeptiske til et billigere produkt, at det ikke kan smake like godt osv.

Jeg oppfordrer å prøve deg frem. Du vet ikke før du har smakt det. Det er mye penger å spare ved å være prisbevisst. Ikke handle i blinde, men se på prisen. Mange tenker ikke over å se på eksempelvis kilo eller liter prisen. Det er den lille skriften du skal se på, ikke den store! En annen fordel med å ha en matplan er at du ikke kaster så mye mat. Du bruker opp det du har i kjøleskapet før du dytter noe nytt og ferskt inn.

Originally posted 2012-01-13 04:49:59.

Category: Artikler, intervjuer og reportasjer, Familieøkonomi