web analytics

Pappas lille prinsesse

0
0
0
0
0
0
0
0
0
eller kopier linken

Stemmerettighetsblogg på dagen for 100 års markeringen!

stemmerett_480x320

Gratulerer med dagen til alle kvinner (og menn) med stemmerettsjubileet. I dag er det 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge. Min datter født i 2012 vokser opp i et samfunn der kvinners stemmerett, og kvinners likebandling er en selvfølge. Takk til alle “formødrene” som kjempet kamper som i dag gir unge jenter og kvinner så like muligheter som overhode mulig.

Selv om det er hundre år siden vi fikk det kanskje tydeligste skrittet i retning av full likestilling, er det fremdeles en jobb å gjøre. Mange hevder at full likestilling er en utopi, og ikke er mulig ettersom kvinner og menn er ulike av natur. Så bare for å gjøre det klinkende klart, likestillinging handler ikke om likhet, vi skal ikke bli like. Likestilling handler for meg om like rettigheter, muligheter og plikter, altså om å være like verdige.

Det undrer meg da hvorfor en del fedre og mødre kler sine små døtre opp i prinsessekjoler, blonder og hårpynt, slik at de ser ut som store rosa sukkerspinn. Er det for barnets del, eller for foreldrenes del? Mange foreldre liker å pynte sine barn, som små maskotter, og det er sikkert ikke noe skadelig i det, men jeg lurer på om det gjennomtenkt? Hvilke holdninger formidler vi til våre barn? Vil vi fremdeles ha søte jenter å tøffe gutter (dette har jeg kommentert i blogginnlegget “åååå så søt hun er”) Og for all del, jeg er ikke for uniformering av barn, men som ansatt i barnehage er jeg nok over midels opptatt av at barna skal kles praktisk. lange kjoler er vanskelig å krabbe i (og ja jeg har prøvd selv). Jeg vil tro det er vanskelig å klatre i trær med store ballkjoler, uten at jeg selv har prøvd det.

Jeg håper min datter få muligheten til å bli den beste utgaven av seg selv. om hun senere vil kle seg i prinsessekjoler skal hun selvfølgelig få lov å kle seg ut, men ettersom det er lite blått blod i årene i familien, tror jeg vi får nøye oss med å leke prinsesse, og ikke være prinsesse. Jeg håper at mine barn får muligheten til først og fremst være menneske, og deretter gutt eller jente, mann eller kvinne. Jeg håper det blir stadig mindre fokus på kjønn, etnisitet, sosial bakgrunn og seksuell legning de kommende 100 årene.

Så til slutt kjære Maja; du vil aldri bli pappas lille prisesse, men du vil alltid være verdens beste, og ha min ubetingede kjærlighet, uavhengig av utseende, atferd, legning og livsvalg. (litt sukkersøtt, men pappaperm får tøffe menn til å bli litt emosjonelle)

Det eneste som kunne gjort en forskjell, hva om du sov litt mer på natta;-)

OMG Mouridsen

Category: Ole-Morten G Mouridsen