web analytics

Slik oppdager du at ditt barn ser dårlig

0
0
0
0
0
0
0
0
0
eller kopier linken

mange_skolebarn_ser_daarlig_480x320
Foto: Colourbox

Ett av ni skolebarn kan ha dårlig syn uten å være klar over det. Foreldre flest vet ikke hvilke signaler de skal se etter.

– Etter at barna har fylt fire år er det ingen obligatorisk synsundersøkelse gjennom det offentlige helsevesenet. Derfor har foreldre et stort ansvar for å følge opp barna gjennom oppveksten, sier fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Etter skolestart bør man følge ekstra godt med.

– Mer enn hvert niende skolebarn trenger synskorreksjon, for eksempel briller. Det viser en studie blant 7700 skoleelever i Kongsberg, utført ved Høgskolen i Buskerud/IFOS, forteller Haugo.

Vet ikke selv

Åtte av ti foreldre er inneforstått med at de har hovedansvaret for å passe på at barna ikke ser dårlig, men flertallet vet ikke hvilke symptomer som indikerer at ungene trenger synskorreksjon.

Det går fram av en undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Norges Optikerforbund.  800 foreldre med barn i alderen 5-10 år deltok i denne kartleggingen.

Over halvparten av foreldrene mener de har middels til svært dårlige kunnskaper om synsproblemer.

– Det er selvsagt fagfolk som optikere og annet kvalifisert helsepersonell som er best rustet til å avdekke synsvansker. Men foreldre bør være oppmerksom på plager som kan være synsrelatert, sier Hans Torvald Haugo.

Dårlig syn kan få store konsekvenser for barn, som hodepine, konsentrasjonsvansker og dårlig kroppsbeherskelse.

– Barn med dårlig syn er ofte ikke klar over at burde se bedre. Klager de over uklart syn bør det selvsagt følges opp. Det samme er tilfelle for barn som myser mye.

Sjekkliste

Etter skolestart er det smart å være ekstra observant. Barn som helst unngår nærarbeid og lesing, som klager over doble eller hoppende bokstaver, bør få undersøkt synet.

– Hvis du ser at barnet har vanskeligheter med å sitte stille og konsentrere seg, og kanskje klager over hodepine, så kan det også være synsrelatert.

Andre tegn hos barn kan være at de er mørkeredde eller skyr skarpt lys, eller at de har vansker med å se objekter på avstand, selv om de blir pekt ut.

Norges Optikerforbund råder foreldre til å følge med barnet både i lek og ved leksearbeid.

– Sjekk om barnet kan skille ulike former og farger fra hverandre. Spør om barnet ser godt, og test om synet er like bra på begge øyne.

Foreldre som selv hadde behov for briller i ung alder bør følge ekstra nøye med.

– Ta barnet med til synsundersøkelse hvis du er usikker eller mistenker at barnet ditt ser dårlig, råder Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund

 

Tags: ,

Category: Annonse, Helse, Siste nytt