web analytics

Søringer oftest i utlandet

0
0
0
0
0
0
0
0
0
eller kopier linken

Hvor ofte vi drar på utlandsferie, avhenger av hvor i landet vi bor. Nordlendinger reiser minst, viser ny undersøkelse.

39 prosent i Oslo og Akershus har vært på tur utenfor Skandinavia tre eller flere ganger, mens bare 16 prosent av nordlendingene dro så ofte. Det fremkommer i Europeiske Reiseforsikrings Reiseundersøkelse 2012.

– Det ser ut som om reisehyppigheten er lavere jo lenger nord i Norge folk bor. Kostnader og tilbud er nok avgjørende. Noen steder koster det like mye å ta seg til flyplassen og videre med fly til Oslo som selve turen og oppholdet i utlandet, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Det betyr ikke at nordlendingene ikke drar på tur. Halvparten har vært på én tur utenfor Skandinavia det siste året, mens nesten hver tredje har vært på to.

– Vi er et reisende folk, med god økonomi og stor utferdstrang. At reiseaktiviteten er størst i og rundt hovedstaden, henger sammen med både tilbud, tilgjengelighet og at det er enkelt, sier Vennesland.

Urbane nordmenn drar oftere på storbyferie enn folk fra småsteder, som drar litt oftere på sol- og badeferie.

I snitt dro 30 prosent på tre eller flere ferieturer i fjor, mot 25 prosent året før.

Flere med vanlig fly

3,8 millioner helge- og feriereiser gikk med rutefly til og fra Avinors flyplasser i fjor, mens 2,3 millioner var med charterfly. Det er en vekst på henholdsvis 34 og 11 prosent de siste to årene, viser fersk rapport fra Avinor.

Utenlandstrafikken fra Gardermoen øker, men de andre store flyplassene stjeler andeler. De siste årene er det opprettet flere ordinære flyruter til steder hvor det tidligere bare gikk charterfly.

– Reisende med SAS har for eksempel tilgang på cirka 220 ulike reisemål fra Trondheim. Det går selvsagt ikke direkteruter til hver av destinasjonene. Reisende fra regionene i Norge flyr i flyselskapenes nettverk, som SAS og Star Alliance. Dette skjer i et stadig større omfang, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

I løpet av de siste to årene har Norwegian startet 11 ekstra ukentlige direkteavganger til varme feriemål fra norske flyplasser andre steder enn Østlandet. I tillegg har ålesunderne fått direktefly til Alicante og bodøværinger vinterrute til Las Palmas

– Står støtt

Når tilbudet blir bedre, reiser de som bor der også mer.

– Det er flest tilbud fra Gardermoen, men rundt halvparten av våre reiser er fra 14 andre flyplasser. Mange vil helst reise ’’hjemmefra’’ når de skal på ferie, så direkteflyene fra steder som Tromsø, Trondheim og Kristiansand står fjellstøtt, sier Lena Peterson, kommunikasjons- og markedsdirektør i Star Tour.

– Tilbudet av reiser kan dessverre ikke være like stort der som i og rundt folkerike Oslo. Samtidig bedrer det seg fra år til år. Og tromsøværinger og andre reiser mer når tilbudet er større, sier hun.

Folk over 60 år reiser hyppigst, viser undersøkelsen til Europeiske. Hele 40 prosent har vært på tur utenfor Skandinavia i løpet det siste året, en mye høyere andel enn i yngre årsklasser.

På feriereise utenfor Skandinavia tre ganger eller mer siste år:

Oslo/Akershus: 39 prosent

Indre Østlandet: 30 prosent

Sørlandet: 30 prosent

Vestlandet: 29 prosent

Midt-Norge: 25 prosent

Nord-Norge: 16 prosent
Hvor mange feriereiser har du hatt utenfor Skandinavia siste året:

1 reise: 40 prosent

2 reiser: 30 prosent

3 reiser: 15 prosent

4 reiser: 7 prosent

5 reiser eller mer: 8 prosent

(Kilde: Reiseundersøkelsen 2012)

Originally posted 2012-07-06 13:41:50.

Tags: ,

Category: Artikler, intervjuer og reportasjer, Siste nytt