web analytics

Fra arkivet: Thomas Åleskjær – Pastor og pappa

0
0
0
0
0
0
0
0
0
eller kopier linken

Thomas Åleskjær er pastor i Oslo Kristne Senter, en ihuga Vålerenga-supporter og en reflektert ung pappa.

(Intervjuet stod på trykk  i pappamagasinet FAR OG BARN nr. 2-2010, men har ikke tidligere  vært publisert på nett.)

Thomas er relativ fersk som pappa. Det er bare to år siden han ble far for første gang. Som for de fleste andre menn, var ikke farsrollen noe han hadde vært særlig opptatt av, før det ble aktuelt for ham selv:

– Jeg har aldri vokst opp og drømt eller tenkt noe veldig om farsrollen. Å leke mor, far og barn syntes jeg var relativt kjedelig.

På forhånd ble han og kona Katrine advart av velmenende venner, som ønsket å forberede dem på at livet ville bli snudd opp ned.

Den ene etter den andre fortalte oss at nå var det slutt på all moroa. Fremover måte vi belage oss på jerndisiplin, og en ny sjef i huset, forteller Thomas og fortsetter:

–  Selvsagt endret livene våre seg. Men etter alle skrekk-scenarioene vi ble presentert på forhånd, forventet jeg en mye mer smertefull overgang enn det ble. For oss gikk det overraskende greit.

– Nå som vi venter barn ett til, blir vi forresten presentert for enda flere skrekk-scenarioer på det at ”Å jasså, dere tror at dere takler det å ha barn? Bare vent til dere får to!

Men jeg tror det skal gå greit det også!

Thomas har fått med seg debatten som har rast i kjølvannet av Harald Eias TV-program ”Hjernevask”, og er ikke helt overbevist av forskernes påstander om at alle kjønnsforskjeller er bestemt av kultur og omgivelser.

– Jeg synes Harald Eia gjorde en kjempejobb i å stille riktige spørsmål, og virkelig få disse forskningsmiljøene til å reflektere litt dypere.

Er det ikke slik at nettopp det at mor og far er forskjellig – er til berikelse for barna?
Vi har ikke vært foreldre veldig lenge, men vi merker allerede at sønnen vår Theodor går til hver av oss for få dekket ulike behov.

Det er samtidig en balanse i alle ting.  Dersom man veldig bastant rendyrker og avgrenser farsrollen og morsrollen, kan man miste mange gleder selv, og barnet kan gå glipp av sider de også trenger å få fra far.

Et annet tema som har vært diskutert mye i det siste er den nye papparollen.

At far er mer til stede og viser omsorg for barna er jo bra. Men av og til får man inntrykk av at enkelte mener at far skal bli en slags “mamma light”.  Går det ikke an å både være en omsorgsfull far – uten å skulle legge av seg sin mandighet underveis?

 

Selvsagt! Jeg kan overhodet ikke se noe motsetning mellom mandighet og omsorg.

Nå er jeg så heldig å ha en sønn. Og far og sønn går selvsagt på fotballkamp sammen. Theodor var på sin første fotballkamp da var han åtte uker gammel. Han satt i bæremeis på Ullevål, og så Vålerenga slå Fredrikstad 2-1. Han gråt bare en gang i løpet av kampen, og det var da Fredrikstad scoret. Klart pappa ble stolt!

Og han var på sin første hockeykamp rundt ett-årsdagen.

Det er veldig mange maskuline ting far og sønn kan gjøre sammen.

Hvem skifter bleier hos familien Åleskjær?

Det gjør begge to, ganske mye faktisk. Og jeg tror det er ganske fifty-fifty.

Hva slags far har du selv vokst opp med?

Jeg tror det finnes svært, svært få pappaer av samme kaliber som min. Han lar seg ikke ryste av noe som helst. Han kan beskrives med stikkordene: trygghet og stødighet.

Den tryggheten og stødigheten vil jeg prøve å ta med meg videre, selv om jeg kanskje er litt mer temperamentsfull og kommer til å gjøre noen ting litt annerledes.

Men min oppvekst og mitt farsbilde vil definitivt bety mye for hvordan jeg selv vil utføre farsrollen.

Har du gjort deg noen tanker om barneoppdragelse? 

Det bør være foreldrene som leder og styrer i hjemmet, og som setter naturlige grenser.

Men det finnes en tosidighet der også. Du kan være veldig tydelig på hva du står for og hvor grensene går, men samtidig være raus med å la barna finne ut av ting selv.

Uansett hvilke grenser man setter, er det viktig å la barna vite at de alltid vil møte en omfavnende holdning hjemme. At de alltid vet at de akseptert og elsket. At far og mor aldri stenger døra for dem.

Kanskje barna må få lov til å gå på snørra noen ganger, før de til slutt innser at pappa hadde rett hele tiden.

Kommer du til å bli en streng pappa?

Nei, jeg tror ikke det. Jeg kommer nok til å være en relativ mild pappa, akkurat som min egen far.

Jeg regner med at du som pastor ønsker at dine barn skal ta del i din tro, men er du ikke redd for å tvinge det på dem?

Jeg har selv vokst opp med en far som er pastor, og jeg kan ikke huske at jeg en eneste gang har blitt tvunget med på gudstjeneste.  De har latt meg finne at av det selv.

Nå er vi litt inne på bibelting her, men det står at ”Meg og mitt hus vil tjene Herren”. Og det har noe med at det starter med deg selv.

Det er viktig å ta vare på sin egen tro og sitt eget liv, og være et godt forbilde for barna.

Men dersom vi prøver å tvinge det på dem, vil de få kirke og menighet i halsen. Og vi vil ikke at ungene våre skal få troen ned i halsen, men ned i hjertet.

Så det må de på et eller annet tidspunkt finne ut av det selv.

Du er sønn av en pastor, og har blitt pastor selv. Har du ambisjoner om at din sønn også skal bli pastor en dag?

Det vil bli helt opp til ham selv.

Min plan var faktisk å bli lærer, men jeg endte altså opp som pastor jeg også.

I næringslivet ser man veldig ofte at familiebedrifter og yrker går i arv. Barn følger ofte foreldrenes fotspor og får samme interesser og kompetanse. Men i kristne sammenheng blir det kanskje sett på med skeptiske øyne når ting går litt for mye i arv og familie. Der kan kanskje næringslivet være et forbilde for oss.

Nesten alle fedre er opptatt av sport. Hva er din favorittidrett?

Jeg er ekstremt sportsinteressert. Jeg spiller innebandy selv, men ellers er det ishockey og fotball som gjelder. Laget er selvsagt Vålerenga

Når det gjelder tro og den type ting er barna nødt til å ta egne valg. Men når det gjelder fotball er det Vålerenga som gjelder. Jeg vil ikke se et Lillestrøm-flagg i vårt hjem. Der går grensa.


Intervjuet stod på trykk  i pappamagasinet FAR OG BARN nr. 2-2010, men har ikke tidligere  vært publisert på nett.

Originally posted 2013-02-05 13:11:13.

Tags: ,

Category: Artikler, intervjuer og reportasjer, Pappaintervju, Siste nytt