web analytics

Ti myter om og lyn og torden

0
0
0
0
0
0
0
0
0
eller kopier linken

Barn lar seg fascinere av lyn og torden. Og de har gjerne tusen spørsmål: “Pappa, er det farlig å snakke i telefonen i tordenvær?”

lynogtorden_480x320_colourbox

Ikke alle antakelser om lyn og torden holder vann. Den sanneste av dem er at fjernsyn, frysere og datamaskiner har en veldig usikker måned foran seg.

– Tordenvær skader heldigvis få mennesker i Norge, men elektronikken lider voldsomt. Hvert år lager lynnedslag skader for mange millioner kroner. Tallet er økende fordi vi skaffer oss stadig mer elektronikk, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Hvordan måle avstanden til tordenværet

Avstanden til tordenværet kan anslås ved telle sekunder mellom lysglimt og smell. Lyden beveger seg med en hastighet på 333 meter i sekundet, og tre sekunder betyr at tordenværet er én kilometer unna, seks sekunder betyr to kilometer og så videre.

Ti myter om lyn:

1. “Det er farlig å svømme i vann.” Ja, kom deg opp av vannet. Vann leder elektrisitet. Strømmen som treffer vannflata har 30 000-40 000 ampere som fordeler seg ut over.

2. “Det er tryggere i bilen enn i huset.” Tja. Karosseriet i bilen fungerer som et metallbur som gjør at strømmen går utenpå i stedet for gjennom. Men huset gir sannsynligvis samme ’’bur-effekt’’.

3. “Det er farlig å ta et bad i badekaret.” Ja, overspenningen som følger av et lynnedslag vil følge vannledningen i huset. Igjen, vann leder elektrisitet.

4. “Det er farlig å se på tv i tordenvær.” Nei, ikke for mennesker så lenge du ser tv på normal titteavstand. Men fjernsynet lever en usikker tilværelse.

5. “Det er farlig å snakke i telefonen.” Ikke når du snakker i mobilen, men du frarådes å bruke fasttelefon i tordenvær. Overspenningen fra et nedslag kan nå ut i ledningen til røret du holder i.

6. “Det bør ikke stå under et tre.” Stemmer. Lynnedslag søker høye punkter.

7. “Det er farlig å spille golf.” Ja, av samme årsak som det er farlig å søke under et tre. I fjor ble tre tyske kvinner drept da lynet slo ned i et skur på en golfbane. Husk at en golfkølle i lufta er strømførende.

8. “Husk å dukke for kulelyn.” Neppe. Kulelyn er ikke anerkjent som vitenskapelig fenomen på grunn av manglende dokumentasjon.

9. “Lyn slår oftere ned i menn.” Ja, men det skyldes heller menns yrker enn at lynet går etter testosteron.

10. “Lynet slår aldri ned to ganger på samme sted.” Sannsynligheten for å bli truffet to ganger i løpet av ett og samme tordenvær, er svært, svært liten.

 (Kilder: SINTEF, If Skadeforsikring og Danmarks Meteorologiske Institut)

 Fakta om tordenvær:

¤ Tordenvær oppstår når bakken er blitt tilstrekkelig varm og fuktig, varm luft stiger opp.

¤ I høyere luftlag møter den kaldluft og danner ispartikler. Partiklene skaper statisk elektrisitet når de faller ned og møter bobler med raskt oppstigende luft. (Den vanligste forklaringen på hvordan den elektriske spenningen oppstår.)

¤ Tordenskrallet kommer av at luften rundt lynet varmes hurtig opp og skaper sjokkbølger gjennom luften.

¤ I våre områder går de fleste lyn inne i en sky, eller mellom skyer. Bare en mindre andel slår ned.

¤ I Sør-Norge kan både 10 000 og 20 000 lynnedslag i døgnet regnes som normalt når værforholdene ligger til rette for det.

¤ Norge ligger i utkanten av tordenværutsatte områder. I land som Polen og Tyskland blir folk drept av lynnedslag hvert år.

Originally posted 2013-07-28 00:29:27.

Category: Artikler, intervjuer og reportasjer, Siste nytt